Златна есен

Лето топло пројде,

eсен златна дојде.

Распосла килим

од листови ткаен,

целиот позлатен, сјаен.

 

Есен богата со плодови кои зреат,

но и студени, силни ветришта кои веат.

Со нејзините плодови вкусни и сочни,

не прави да се чувствуваме силни и моќни.

 

Есен, златна есен мила,

Ти си златно годишно време,

Ти си златна свила.

 

                                                                    Александра Димоска VII а одд.

Активности: